Naše politika

Politika je hodně kontroverzní téma a já znám hodně lidí, které politika hodně baví, a dokonce politikou taky hodně žijí. Pro někoho je politika velmi skvělým a hodně zábavným tématem, že by se o politice bavili opravdu hodně a často. Na tom není nic špatného, mě taky politika baví, ale nejsem do toho zažraná jako ostatní milovníci politici. Já se klidně budu s někým i dvě hodiny bavit o politice, protože mě taky zajímá a ráda se pobavím, ale všechno má své meze.

O politice se dá mluvit všude.

A proto se taky ráda někdy bavím o něčem jiné, ne jenom politice. Ale někdy je to vážně těžké, když máte kolem sebe dvoje sousedy, kteří politiku milují a denně se o ní baví několik hodin. Víte, jsou to důchodci, takže mají opravdu hodně času, takže denně slyším ze zahrady, jak se baví o politice. Je to od nich více obsáhlejší než z večerních zpráv. Ale nevadí, někdy mám potřebný přehled a takové živé online noviny zadarmo.

Politika není všude stejná.

Pak jsou ale lidé, kteří politiku nesnáší a nemůžou ani o ní slyšet. To já taková nejsem. Občas je potřeba vědět, jaké to ve světě politiky je, jinak bych bal nejspíš nervózní. Ale lidé, kteří nesnáší politiku, je docela ataky dost. U nás na vesnici jich taky několik máme a většinou jsou to lidé hádaví. Ti, co nemají rádi politu se často mezi sebou hádají. A to proto, když někdo udělá hloupý vtip ně nějakou politickou stranu. Nevím proč, ale proč si kazit den a náladu nějakou politikou? Nebo jak to máte vy? máte čisté svědomí a berete politiku s rezervou nebo si jen tak rádi popovídáte? Nebo je pro vás politika důležitá a máte svou oblíbenou stranu nebo politika? Víte, je to docela důležité to vědět. Protože politické názory dokáži rozhádat opravdu mnoho lidí. A to včetně i rodin, znám to moc dobře. U nás v rodině se totiž stalo, že politické rozhovory a politické názory hodně rozhádali strýce a mého tátu. Nemluvili spolu asi dva týdny. Řeknu vám, politika je fakt terno!

Publikováno v <a href="https://www.lekosta.cz/politika/" rel="category tag">Politika</a> Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Naše politika

Zanechme korunu sběratelům

Hospodářská a měnová unie se rozvíjela ve třech etapách. V každé etapě byly provedeny klíčové kroky, dík kterým dnes obchod v EU vypadá tak, jak jej vnímáme dnes. Nejdřív se prohubovala spolupráce mezi centrálními bankami, pak byl založen Evropský měnový institut a v poslední etapě šlo především o zavedení Eura, společné měny. To rozdělilo Evropskou unii na země, které patří do eurozóny (státy, které přijaly euro jako měnu), pak státy, které prozatím ji nepřijaly a státy, které se od ní rozhodly přímo distancovat. Přijetí společné měny má jak plno výhod, tak nevýhod.
eurozóna, symbol
Výhody spojené s přijetím eura:
1.       Výhody pro spotřebitele
Jednotná měna umožňuje spotřebitelům porovnat ceny doma a v zahraničí a nakupovat tam, kde sou ceny výhodnější. S jednodušší porovnatelností je spojený i konkurenční tlak na výrobce.
Odpadá problém směny peněz při cestě do zahraničí, čekání na výhodnější kurz apod. Cestování v rámci eurozóny se tak stává pohodlnější.
2.       Výhody pro podnikatele
Pokud firma obchoduje se zahraničím, musí se potýkat s převodem peněz z eura na korunu a naopak, což přináší občas nečekané výnosy, ale občas i nečekané náklady, tedy podle toho, jak se kurz mění. V případě zavedení eura tento problém s obchodováním se státy eurozóny odpadne.
Vyšší export – momentálně se pro vyšší export používají nástroje monetární politiky, které posilují nebo oslabují korunu. Ne vždy je totiž výhodné vyvážet zboží, a to hlavně díly kurzovým rozdílům.
bankovky, euro
Rizika spojené s přijetím eura:
1.       Zánik pravomocí ČNB
S přijetím eura a zánikem koruny přijde Česká národní banka o své pravomce. O měnové politice už bude rozhodovat pouze Evropská centrální banka
2.       Jednorázové náklady na zavedení eura
Bude potřeba nově ocenit zboží apod. Veškeré tyto náklady si budou firmy hradit samy. S přijetím měny je spojené například i nové školení zaměstnanců, a ačkoli se jedná o jednorázové náklady, podniky to nemusí najednou

Publikováno v <a href="https://www.lekosta.cz/politika/" rel="category tag">Politika</a> Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zanechme korunu sběratelům

Podle čeho se rozhodovat u voleb

Když se podíváme na složení politické sféry, mnoho z nás si jistě řekne, co za lidi proboha mohlo dát svůj hlas tomuhle člověku? Kdo jej mohl volit? Zde dám několik rad, jak by se lidé měli v příštích volbách rozhodovat. Jedná se sice o můj osobní názor, ovšem, nenarážím zde na žádné konkrétní politiky či politické strany, jedná se o čistě obecné rady, co by si měli lidé zjistit, než si zvolí volební lístek.
Volte ano ne
Přečtěte si obecné informace
Časově náročná a přitom nejdůležitější činnost, kterou by měl udělat každý, než zajde k volbám. Nevolte někoho jen proto, že jej volí vaši příbuzní nebo nejlepší kamarád. Zapněte internet a podívejte se na volební programy a cíle jednotlivých politických stran. Přečtěte si jich co nejvíc a kriticky nad nimi zauvažujte. Bude toto ta nejlepší volba do budoucna? Je vůbec tento slib realizovatelný? I kdybyste se už neřídili podle ostatních kroků, toto je základní, co byste měli učinit.
Zjistěte si minulost daných politiků
Toto zabere času ještě více. Vybrali jste si politickou stranu, která se vám líbí, tak se podívejte na jejich minulost. Dostáli svým slibům z předchozích let? Jaká je jejich historie, co se týče pochybností o dodržování zákona? Chovali se v minulosti čestně?
Rozhodujte se rozumem
Ano, tento poslední bod je těžké dodržet. Úplně jej nedodrží snad nikdo, ale snažte se o to. Je hezké uvěřit v dokonalou budoucnost, slibu, že se všichni budeme mít lépe. Snadno věříme silným projevům. To nám neřekne nic. Raději se chladně se podívejte na data a zvolte to, co dává smysl. Nemusíte být spokojeni se současnou situací a můžete ji chtít změnit, ale příliš se neukvapujte. Zamyslete se, jestli alternativa není ještě horší. Jestli v dlouhodobém měřítku nepovede ke stejným, nebo ještě horším problémům… Přemýšlejte nad dlouhodobými důsledky.
počítač a ruce
Udělejte si čas
Poslední rada, ke které není třeba mnoho dodávat… Rozhodnutí neuspěchejte, nikdy si nezjistíte všechny informace, ale bude lépe, pokud tomu budete věnovat celé jedno odpoledne než deset minut. Přece jen, důsledek bude trvat 4 roky.

Publikováno v <a href="https://www.lekosta.cz/politika/" rel="category tag">Politika</a> Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Podle čeho se rozhodovat u voleb